Wikipaella

WIKIPAELLA

DÓNDE COMER AUTÉNTICA PAELLA

  • Wikipaella
  • Wikipaella
  • Wikipaella
Wikipaella

Què és

Avui dia la Paella, a més de ser l'eix fonamental de la tradició gastronòmica de la Comunitat Valenciana, s'ha convertit en una atractiva marca mundial que moltes vegades s’interpreta de manera incorrecta. Wikipaella és la resposta organitzada de la ciutadania a este desequilibri entre el que es creu que és i el que realment és. Una font de coneixement i reconeixement al voltant de les autèntiques Paelles, feta per tots.

Wikipaella és una associació sense ànim de lucre de difusió cultural, composta per persones de tota condició i organismes públics i privats. Constitueix una eina per a definir, promocionar i defensar els arrossos clàssics de la Comunitat Valenciana, dins i fora de les nostres fronteres. Esta iniciativa, única en el seu gènere, cerca la divulgació d'una part fonamental del patrimoni cultural d'Espanya.

En particular, Wikipaella està especialitzada en el desenvolupament d'accions pedagògiques i divulgatives en l'àrea de la restauració i la gastronomia. I distingeix als hostalers que respecten la tradició gastronòmica de la Comunitat Valenciana en el món.

Ací pots descarregar-te els estatuts de l'Associació per tal de conèixer en profunditat l'acta fundacional de l'organisme

QUINS SÓN ELS PRINCIPIS BÀSICS DE WIKIPAELLA?

Els valors fonamentals i vertebradors del projecte i de la seua cultura són la independència i el caràcter aglutinador, horitzontal i participatiu.

1. Aglutinador: els ciutadans d'Alacant, Castelló i València tenim versions diferents del que significa autèntica Paella. Interpretem eixe concepte de manera diferent en funció de la zona de la Comunitat Valenciana en la qual ens trobem. En Wikipaella tenen cabuda totes les versions d'autèntica Paella, perquè no hi ha una única Paella, sinó tantes com a receptes heretades dels nostres majors.

2. Horizontal: no hi ha Paelles de primera ni de segona, totes representen d'igual forma la tradició gastronòmica de la Comunitat Valenciana. La major riquesa que tenim resideix justament en els matisos diferents i únics que incorpora cada comarca a la Paella. I qualsevol usuari que incorpore els ingredients que dóna la seua zona de la Comunitat Valenciana, té cabuda en esta plataforma.

3. Participatiu: com el seu propi nom indica, Wikipaella és un projecte “wiki” i només té sentit amb la participació dels usuaris. Per tant, generar els canals apropiats perquè tot usuari se senta part de Wikipaella, és un aspecte clau del projecte.

4. Independent: Wikipaella no té compromisos amb institucions polítiques, universitàries, empreses, ni cap altra entitat. El que atorga al projecte una llibertat única. Solament el criteri dels usuaris de Wikipaella està en el centre del projecte. Si bé és cert que existeix la figura dels Amics de Wikipaella, empreses i organismes afins al plantejament que proposa el projecte i que col•laboren amb el mateix. Però tot Amic de Wikipaella entén, comparteix i respecta este principi fonamental d'independència, per la qual cosa la seua aportació no altera, en cap concepte, l'autonomia i neutralitat del projecte.

QUINS OBJECTIUS PERSEGUEIX WIKIPAELLA?

1. Coneixement. Transmetre les autèntiques Paelles i els arrossos clàssics de la Comunitat Valenciana com a part del nostre patrimoni cultural. Aprofundint en el coneixement de la seua història, de les seues qualitats saludables i nutricionals, de la seua elaboració i de les formes de degustar-los i gaudir-los des d'un punt de vista sensorial, organolèptic i estètic.

2. Reconeixement. Posar en valor aquells establiments que tracten l'arròs i les seues receptes d'autèntica Paella amb respecte, professionalitat i afecte. Generant així un major reconeixement i la circulació d'informació relacionada per a fer de la cultura de l'arròs una cultura viva i oberta.